Най-търсените езици в IT сектора.

IT секторът е един от най-бързо разрастващите се и развиващи се сфери в последните 10 години в България. Ако искате да се развивате мисленето и талантите си същевременно и да получавате добро заплащане, IT сектора е вашето място. Сега ще ви покажем кои са най-търсените езици за програмиране в последната 1 година.

programirane

 • SQl 

SQL е навсякъде. Използван от програмисти и специалисти, които работят с данни, както и от back-end разработчици, този език за програмиране е номер едно. Ако съдим по брой обяви в най-големия сайт за свободни позиции за работа в България, Jobs.bg, SQL е най-напред в класацията с 824 търсения до 30.08.2016г. Той е официално предназначен да помага на програмистите при работата и управлението на данни в база данни системи. Сега играе огромна роля при малки, средни и големи компании, банки, училища, университети, болници и други институции, чрез технологии като Microsoft SQL Server, MySQL и т.н. Част от най-големите платформи в световен мащаб, които инкорпорират такива технологии сa гигантите Google и Facebook, както и Adobe, DropBox и още. И както знаем, ако веднъж започнеш да работиш с данни, може просто винаги да продължиш да работиш с данни. Разчитането на специалист по база данни в такъв случай е решаващо

 • JavaScript

За добро или за лошо, JavaScript се превръща във все по-предпочитан език за програмиране. От една страна:

 1. Предпочитан от потребителите, които не искат (или въобще нямат) browser plugin-и;
 2. Предпочитан от мениджърите, които не искат да инвестират в native мобилни приложения, а предпочитат HTML5 + JavaScript мобилни приложения;
 3. Предпочитан от потребителите, които искат всичко да се случва в browser-а. Защо да си инсталирам софтуер, когато мога да ползвам cloud базирано web приложение, което не иска да го инсталирам?
 • PHP

Без значение дали си начинаещ в общността от програмисти или вече имаш достатъчно опит в кодирането зад гърба си, PHP е правилният избор. Особено когато в 308 обяви може да видиш изречение като „Владеенето на PHP е предимство.“ Той е предназначен за създаване на динамични уеб страници и може да бъде вграден в HTML документи директно, без необходимостта да се ползва външен файл. Още повече, PHP дава възможност да се променят данните от бази данни, да се събира информация за формуляри, да се изпращат и получават бисквитки и повече. Има PHP разширения, които ще ви помогнат да създадете GUI приложения. Тъй като това е един от най-популярните езици за програмиране, PHP специалисти винаги ще бъдат търсени. В края на краищата, има повече от двеста милиона сайта, написани на този език (включително WordPress и Yahoo) и всички от тях се нуждаят от поддръжка или модернизация. Накрая, собствениците на бизнес изискват достатъчно познания по PHP от работодателите си, защото той им позволява да се изградят форуми, блогове и да се печелят допълнителни приходи онлайн, благодарение на интегрирането на решения за електронна търговия.

 • C#

Разработен в началото на 2000 г. от Microsoft, C# също е част от семейството на C езиците. Нещата, които го правят толкова ценен и търсен в България са неговата простота, многообразието и способността да се използва в множество компютърни платформи. Можете да го използвате за създаване на софтуер за Windows, да напишете приложения за Windows, да разработите native мобилни приложения и повече. И най-вече, можете да го видите като изискване в 210 обяви на сайта.

 • C++

Този програмен език се търси заради голямата степен за надеждност, производителност, изключително гъвкави функции (позволяващи обектно-ориентирано програмиране) и ефективни цели. Той се използва за разработване на сървърни платформи, десктоп приложения на по-високо ниво (счетоводен софтуер, например) и много други големи системи. C++ е първият избор, особено когато става въпрос за търговски алгоритми, компютърни графични драйвери, софтуер за анимация и така нататък. Езикът се използва от водещи студия за компютърни анимации като Disney, DreamWorks и Pixar.

 • Python

Този език за програмиране заема седмото място, като търсачката генерира 133 свободни позиции за работа, които изискват познание и работа с Python. Той е интерактивен и обектно-ориентиран език. Характеризира се със добра четливост и сравнително лесни за употреба библиотеки. Ползва се както за мобилни приложения, така и за изграждането на уебсайтове. Част от платформите, които са разработени на базата на Python са Instagram и Pinterest.

 • Ruby

Въпреки че броят търсения е изчислен на скромните 46 работни позиции, Ruby е фаворит сред програмистите, които работят на свободна практика (или наричани още „фрийлансъри“). Също така, той се ползва за нишови проекти и от стартиращи фирми. Този език е най-вече търсен за това, че представлява модернизирана алтернатива на стандартните езици за програмиране като С. Неговият естествен синтаксис, лесен за четене код и лесното му научаване не позволяват на популярността му да изчезне и през 2016г. Един от водещите световни социални сайтове, Twitter, е построен върху Ruby с помощта на Rails framework.

 • iOS/Swift

Apple се превърна в постоянен хит за много хора по целия свят. И когато Mac-овете и iPhone-ите продължават да бъдат толкова известни, логично е да се подразбира, че собственият език за програмиране на Apple се превръща в търсен избор, който просто ще промени играта. Умението да програмираш на Swift наистина може да те направи създателят на следващото убийствено приложението за iPhone 8, например. А кой не би искал това? Едни от фирмите, които вече са предвидили и усетили предимствата на Swift на глобално ниво са LinkedIn и American Airlines. Числото на компаниите в България, които търсят iOS разработчици е 18 на този етап. Но това не означава, че няма да скочат бързо нагоре. Както вече споменахме, индустрията се развива с феноменална скорост.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s